Nie wiem czy Bóg istnieje, ale byłoby z korzyścią dla Jego reputacji, gdyby nie istniał" - Renard

72 Surówki i sałatki Szpinak zasmażany 4 porcje po: 109 kcal, 3,9 g białka, 9,4 g tłuszczu, 19,5 mg cholesterolu, 2,6 g błonnika 50 dag (opakowanie) mrożonego szpinaku ______pół szklanki zimnego mleka______ _________1-2 ząbki czosnku_________ ____________łyżka oleju____________ ___________2 łyżki masła___________ ____________2 łyżki mąki___________ sól Szpinak rozmrażać w temperaturze pokojowej przez 2-3 godz. albo bezpośrednio na durszlaku, albo w opakowaniu (wtedy zrobić w nim dziurki, by rozmrożona woda swobodnie wyciekała). W tym czasie obrać czosnek, przecisnąć przez praskę na talerzyk i utrzeć z solą na gładką masę. W rondlu rozgrzać olej z masłem, dodać mąkę i smażyć ją na małym ogniu przez 2-3 min. Do gorącej zasmażki cienkim strumieniem wlać zimne mleko, cały czas mieszając (mleka powinno być tyle, by powstał biały, gęsty sos). Otrzymany sos zagotować i podgrzewać na płytce ochronnej. Dodać do niego rozmrożony szpinak oraz utarły czosnek. Wymieszać i powoli doprowadzić do wrzenia. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić jeszcze czosnkiem (może być suszony) oraz solą. Uwaga: Doradzam przygotowanie dania z mrożonego szpinaku, gdyż jest to łatwiejsze i wygodniejsze. Warzywa na gorąco 73 Kabaczki zasmażane z pomidorami 6 porcji po: 99 kcal, 1,7 g białka, 7,4 g tłuszczu, 11,9 mg cholesterolu, 2,6 g błonnika 60-70 dag kabaczków (najlepiej młodych) _____________25 dag pomidorów__________ _____________4 łyżki gorącej wody__________ ________________2 łyżki oleju_____________ ________________łyżka masła_____________ ________________2 łyżki mąki_____________ 3-4 łyżki gęstej śmietany (najlepiej kremówki) łyżka drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki ________sól, świeżo zmielony czarny pieprz________ Kabaczki umyć, osuszyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć i po zdjęciu skórki drobno posiekać. Na małej patelni przygotować zasmażkę: rozgrzać tłuszcz (olej i masło), wsypać mąkę i smażyć ją na niedużym ogniu, mieszając, przez 2-3 min (nie rumienić). Ostudzić. Do głębokiego rondla wlać gorącą wodę, wrzucić pokrojone kabaczki, doprowadzić do wrzenia, przykryć, postawić na płytce ochronnej i dusić na małym ogniu 10 min; od czasu do czasu zamieszać. Do uduszonych kabaczków dodać najpierw pomidory, a po zagotowaniu - zimną zasmażkę. Stale mieszając, doprowadzić potrawę do wrzenia. Zdjąć z ognia, zaciągnąć śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać koperkiem (natką). Warzywa na gorąco 71 Fasolka szparagowa zwody 4 porcje po: 192 kcal, 4,5 g biatka, 14,3 g tłuszczu, 33,5 mg cholesterolu, 6,3 g błonnika 3/4 kg fasolki szparagowej (żółtej, zielonej lub mamuta) 4 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej kawałek skórki z razowego chleba sól, cukier Fasolkę obrać z włókien, umyć w zimnej wodzie, pokroić w krótkie równe kawałki, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać po łyżeczce cukru i masła oraz skórkę z chleba (zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi), doprowadzić do wrzenia na silnym ogniu. Gotować ok. 20 min. Miękką osolić i gotować jeszcze 5-8 min. Odcedzić i wyłożyć na półmisek. Na patelni lekko zrumienić bułkę tartą, dodać masło, stopić je, wymieszać z bułką, polać fasolkę i natychmiast podawać. 68 Surówki i sałatki Młoda kapusta zasmażana 6 porcji po: 109 kcal, 3,2 g biatka, 5,9 g tłuszczu, 5,6 mg cholesterolu, 4,3 g błonnika 2 małe główki młodej kapusty (ok. 1 kg) __________szklanka wody__________ 1-2 kostki bulionu z warzyw ______2 cebule średniej wielkości______ 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka masła ___________2 łyżki mąki___________ ___________liść laurowy___________ duży pęczek posiekanego koperku ____________sól, pieprz___________ Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i drobno poszatkować. W garnku zagotować wodę, wrzucić kostki bulionowe i liść laurowy, dodać drobno pokrojone cebule. Kapustę wkładać do garnka partiami, posypując każdą partię niewielką ilością soli