Nie wiem czy Bóg istnieje, ale byłoby z korzyścią dla Jego reputacji, gdyby nie istniał" - Renard

Mas serow rozsmarowa na podpieczonym spodzie. Mazurek piec 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Obie polewy przygotowa wedBug przepisu podanego na opakowaniu. Upieczony mazurek pokry ciemn polew i przybra biaB polew oraz migdaBami. Mazurek kajmakowy CIASTO 30 dag mki pszennej, 20 dag masBa, 10 dag cukru, 1 |óBtko, 2 By|ki [mietany 22-procentowej; do przybrania mazurka: bakalie MASA KAJ MAKOWA 2 szklanki mleka, 10 dag masBa, 25 dag cukru, 1/2 laski wanilii Przygotowa ciasto: masto posieka z mk i cukrem, doda |óBtko i [mietan. Zagnie[ ciasto, uformowa z niego kul, owin foli i schBodzi w lodówce. Nastpnie rozwaBkowa na 2 placki grubo[ci 5 mm, i wyBo|y nimi dwie formy. Ciasto ponakluwa widelcem i piec 15 min w w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Przygotowa mas: mleko zagotowa z wanili, odstawi na 10 min i wyj wanili. Wsypa cukier i mieszajc, gotowa, a| masa zgstnieje (jest dobra, gdy kropla wylana na talerzyk nie rozlewa si). Mas zdj z ognia i uciera, a| ostygnie. Doda mikkie masBo i uciera do otrzymania jednolitej konsystencji. Mas naBo|y na upieczone ciasto, przybra bakaliami i odstawi w chBodne miejsce do zastygnicia. Babka dro|d|owa (zdjcie na okBadce) 50 dag mki pszennej, 25 dag margaryny, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 4 dag dro|d|y, 3 jajka, 30 dag posiekanych orzechów wBoskich, powidta [liwkowe, szczypta soli; do przygotowania formy: 2 ty|ki masta; do posmarowania ciasta: 1 |óBtko, 1 ty|ka mleka Dro|d|e rozetrze z 1 ty|k cukru i 1 By|k mki i odstawi do wyro[nicia. Mleko zagotowa, rozpu[ci w nim margaryn oraz cukier, ostudzi, zmiksowa z jajkami, wyro[nitymi dro|d|ami oraz sol. Nadal miksujc dodawa porcjami mk. Form wysmarowa mastem, wBo|y poBow ciasta, posmarowa powidBami, posypa orzechami i przykry pozostaBym ciastem. {óBtko roztrzepa z mlekiem i posmarowa babk na wierzchu. Przykry [ciereczk i pozostawi do wyro[nicia. Nastpnie wstawi do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec okoBo 50 min. Gdy lekko przestygnie, polukrowa (przepis na str. 28). Nugat  %> 25 dag masBa, 3/4 szklanki mleka, 50 dag mleka w proszku, 3/4 szklanki cukru, 4 ty|ki kakao, 30 dag bakalii (orzechy, migdaBy, rodzynki, figi, daktyle), skórka pomaraDczowa sma|ona w cukrze, 1 opakowanie wafli MasBo, mleko i cukier zagrza w garnku, dokBadnie wymiesza i przestudzi. Doda mleko w proszku i kakao. Miesza, a| powstanie jednolita masa. Orzechy i migdaBy posieka, figi, daktyle i skórk pomaraDczow drobno pokroi, rodzynki umy i osaczy. Wsypa bakalie do masy i wymiesza. Dwa wafle pokruszy na maBe kawaBki, doda do masy i ponownie wymiesza. Mas rozBo|y równ warstw na jednym waflu i przykry drugim waflem. Obci|y deseczk i odstawi na 3-4 godz. Nugat pokroi na prostokty lub romby